You are currently viewing PRAKSA U SLOVENIJI – REZULTATI RADA UČENIKA SA SMERA MEDICINSKI TEHNIČAR

PRAKSA U SLOVENIJI – REZULTATI RADA UČENIKA SA SMERA MEDICINSKI TEHNIČAR

Nakon više od godinu i po dana od kada je Medicinsko-farmaceutskoj školi „Sv. Petka“ odobren Erazmus+ projekat „Unapredi veštine i primeni ih“ i više odlaganja termina za izvođenje projekta zbog pandemije, nekolicina naših učenika je napokon imala priliku da od 15. do 28. maja 2022. godine provede dve sedmice na praksi u inostranstvu, i sada je vreme da detaljno izvestimo o njihovim aktivnostima u tom periodu.

Zemlja domaćin bila je Slovenija, a naša škola je saradnju ostvarila sa Srednjom zdravstvenom i hemijskom školom iz Novog Mesta. Zahvaljujući ovoj školi naši učenici su imali priliku da rade i vežbaju u najsavremenijim uslovima u Opštoj bolnici Novo mesto, bolničkoj apoteci, Dolenjskim lekarnama i u kabinetima za hemiju i zdravstvenu negu same Srednje zdravstvene škole.

Novi deo Srednje zdravstvene i hemijske škole u okviru Školskog centra Novo Mesto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenici sa smera medicinski tehničar – njih petoro: Bojinović Sofija, Zdravković Milutin, Živković Marijana (iz odeljenja III-1), Radivojević Ksenija (iz odeljenja III-2) i Radojičić Anđela (iz odeljenja III-3) – bili su raspoređeni na odeljenja infektologije, abdominalne hirurgije, neurologije i reumatologije, kao i gastroenterologije, u okviru Opšte bolnice Novo Mesto. Tu su po prvi put imali priliku da rade sa pravim pacijentima, budući da zbog pandemije do sada nisu mogli da imaju praksu u Opštoj bolnici „Sveti Luka“ u Smederevu.

Učenicima su dodeljeni mentori – medicinske sestre sa odeljenja na kojima su raspoređeni. Učenici su pod nadzorom svojih mentora obavljali svakojake aktivnosti, od nekih možda manje glamurzonih, kao što je raznošenje hrane pacijentima, briga o higijeni pacijenata i površina koje oni koriste, raznošenje i nameštanje posteljine, merenje vitalnih funkcija i vođenje evidencije o tome, ali i neke složenije, kao što je davanje lekova subkutano u predelu abdomena, hranjenje pacijenata koji to nisu mogli sami putem nazogastrične sonde i gastrostome, nameštanje infuzije, čišćenje septičnih rana…

Učenici su imali priliku da vežbaju rad sa pacijentima obolelim od najrazličitijih oboljenja, uključujući demenciju, Parkinsonovu bolest, moždani udar, kancer debelog creva, a troje učenika se suočilo i sa smrću pacijenta i prošli su kroz proceduru koja prati takav događaj.

Učenici nisu striktno boravili na odeljenjima na kojima su bili raspoređeni, već su pratili pacijente i na druga odeljenja, te su prisustvovali snimanju ultrazvukom, magnetnom rezonancom, CT skenerom, zatim kolonoskopiji i endoskopiji i intervencijama na otvorenim ranama.

 

Učenica Sofija Bojinović je imala priliku da prisustvuje snimanju ultrazvukom.

 

Učenica Anđela Radojičić je jednu pacijentkinju pratila do sale za kolonoskopiju, a potom je prisustvovala izvođenju te procedure.

 

CT skener u Opštoj bolnici Novo Mesto.

Pored prakse u bolnici, učenci su posetili i Srednju zdravstvenu i hemijsku školu Novo Mesto, gde su prisustvovali časovima zdravstvene nege i razmenili neka iskustva sa slovenačkim vršnjacima.

Na času zdravstvene nege učenici su vežbali pravilno pranje ruku, a zatim su pomoću ultraljubičastog svetla proveravali koliko su bili uspešni u tome.

Ученици су једни на другима вежбали пружање здравствене неге, а ученица Софија Бојиновић се понудила да глуми пацијента.

 

Na času sa učencima je bio i njihov nastavnik engleskog jezika, Dejan Kojić, koji se ponudio da mu mere nivo šećera u krvi.

Pored Srednje zdravstvene škole, učenici su obišli i Dom zdravlja Novo Mesto gde su imali priliku da vide kako izgleda unutrašnjost kola hitne pomoći.

Na kraju boravka u Sloveniji, mentori su ocenili rad naših učenika, i to vrlo pozitivno. Iako je praksa trajala samo dve sedmice, to je bilo dovoljno da naši učenici ostvare izvesnu stepen bliskosti sa svojim netorima, što je dovelo i do nekih emotivnih rastanaka.

Učenici MFŠ „Sv. Petka“ sa nekim od mentora tokom poslednjeg dana prakse.

Sve u svemu, jedno lepo i bogato iskustvo za naše buduće medicinske tehničare za koje se nadamo da će ih podstaći da i dalje rade na usavršavanju svojih znanja i veština, bilo u vidu nastavka školovanja ili kroz samostalno angažovanje, a takođe i predstavljati prvi njihov korak u karijeri u zdravstvu. Verujemo da će im kada budu tražili svoj prvi posao stavka u prijavi da su iskusili rad u inostranstvu veoma značiti, naročito kada uz to budu priložili sertifikate o evaluaciji koje su dobili od svojih mentora i Europas sertifikat, koji je primenljiv na nivou čitave Evropske unije, a koji pokazuje kroz koje su aktivnosti prošli na praksi i koje veštine stekli.

Ukoliko želite da steknete još bolji uvid u aktivnosti naših učenika tokom boravka u Sloveniji, možete pratiti i link ispod i pročitati dnevnik prakse učenika Milutina Zdravkovića, koji je vrlo pedantno vodio evidenciju o svemu što je video i radio u Opštoj bolnici Novo Mesto.

 

Leave a Reply