You are currently viewing PRAKSA U SLOVENIJI – REZULTATI RADA UČENIKA SA SMERA FARMACEUTSKI TEHNIČAR

PRAKSA U SLOVENIJI – REZULTATI RADA UČENIKA SA SMERA FARMACEUTSKI TEHNIČAR

U periodu od 15. do 28. maja 2022. godine dvanaestoro učenika Medicinsko-farmaceutske škole „Sv. Petka“ boravilo je u Sloveniji, u gradu Novo Mesto, na praksi u okviru Erazmus+ projekta „Unapredi veštine i primeni ih“. O aktivnostima učenika sa smera medicinski tehničar već smo izvestili u okviru zasebnog članka, a sada je red na učenike sa smera farmaceutski tehničar.

Sa ovog smera je u Sloveniji boravilo sedmoro učenika iz odeljenja IV-3: Vučković Stefanija, Doban Nikolina, Ilić Aleksa, Pantić Jovana, Ranković Jovana, Simić Kristina i Stanojević Anđela. Ovi učenici su praksu obavljali po grupama, na tri lokacije: u bolničkoj apoteci Opšte bolnice Novo Mesto, apoteci „Dolenjske lekarne“ i laboratoriji Srednje zdravstvene i hemijske škole Novo Mesto, koja je i bila naš glavni partner pri izvođenju ovog projekta.

Učenici raspoređeni u apoteci „Dolenjske lekarne“, Aleksa Ilić, Jovana Pantić i Kristina Simić, pravili su različite preparate koji su bili namenjeni za prodaju, počevši od riblje masti, različitih vrsta praškova, kreme sa analgetičkim dejstvom, masti na bazi joda, različitih vrsta čajeva, čepiće, a jedna učenica je pravila fenol, tj. karbolinsku kiselinu, čija priprema može biti opasna jer može doći do opekotina usled nepažnje. Sve te preparate su zatim pakovali i signirali.

Učenici raspoređeni u apoteci „Dolenjske lekarne“ pakuju kapi za uši.

 

Dve učenice bile su raspoređene u bolničkoj apoteci. One su se tamo upoznale sa procedurom nabavke lekova i hemikalija, kao i procedurom postupanja prilikom izdavanja lekova sa narkotičkim dejstvom, izrađivale su kapsule namenjene pacijentima zbrinutim na odeljenjima Opšte bolnice Novo Mesto, pravile rastvore kao što je sorbitol, Hexanios – sredstvo za dezinfekciju, zatim suspenziju za grgljanje, mast za hlađenje, kalijum-permanganat, kapi za nos…

Učenice Stefanija Vučković i Jovana Ranković prilikom prijema robe.

 


Učenica Jovana Ranković filtrira rastvor kalijum-permanganata.


Priprema kreme za hlađenje.

Učenice Nikolina Doban i Anđela Stanojević, koje su praksu obavljale u laboratoriji Srednje zdravstvene i hemijske škole Novo Mesto, izvodile su eksperimente kao što je izdvajanje ugljen-dioksida iz smeše kalcijum-karbonata i hlorovodonične kiseline, i dobijanje azot-dioksida usled reakcije između bakra i azotne kiseline. One su takođe radile titraciju tokom koje su određivale sumpornu kiselinu u datom uzorku, a taj postupak su izvodila pomoću rastvora natrijum-hidroksida. Pored ovih aktivnosti, one su vršile destilaciju cvetova kamilice radi dobijanja etarskog ulja, zatim pravile su kremu za kožu, merile indeks prelamanja svetlosti kroz etarsko ulje lavande, vršile ekstrakciju etarskog ulja iz kore narandže, pravile timijanov sirup, itd.


Anđela Stanojević priprema cvetove kamilice za destilaciju.


Nikolina Doban izvodi titraciju.

 

Pored aktivnosti u apotekama i školskoj laboratoriji, naši učenici su u okviru Erazmus+ projekta „Unapredi veštine i primeni ih“ imali i priliku da obiđu čuvenu fabriku lekova Krka. Obišli su postrojenje Notol-2 koje funcioniše po sistemu vertikalnog prenosa sirovina, čime je omogućen efikasniji proces proizvodnje kapsula i tableta. Efikasnosti doprinosi i visok stepen automatizacije, budući da veliki deo posla obavljaju roboti, dok je uloga ljudi da vrše nadzor.

 


Naši učenici ispred ulaza u fabriku lekova Krka.

Slobodno vreme su naši učenici i nastavnici koji su ih pratili iskoristili da bolje upoznaju Sloveniju, uostalom tako što su otišli na jednodnevni izlet do Ljubljane.


Naši učenici ispred Zmajevog mosta, jednog od simbola Ljubljane.

Boravku u Sloveniji, međutim, morao je da dođe kraj.
Tokom te dve nedelje naši učenici nisu samo vežbali, već je to bila prilika i da upoznaju nove ljude.

Učenice Jovana Ranković i Stefanija Vučković sa svojim mentorima.

 

Verujemo da će učesnicima projekta „Unapredi veštine i primeni ih“ ovo iskustvo dugo ostati u sećanju, što zbog svega što su naučili i prvežbali, što zbog lepih uspomena, kao i da su ga doživeli kao prvo radno iskustvo koje će im pomoći da lakše pronađu posao po završetku srednje škole, ili da će ih podstaći da se dalje usavršavaju, bilo kroz formalno obrazovanje ili samostalno učenje.

Ukoliko želite da steknete još bolji uvid u aktivnosti naših učenika tokom boravka u Sloveniji, možete pratiti i link ispod i pročitati dnevnik prakse učenice Stefanije Vučković, koja je vrlo pedantno vodila evidenciju o svemu što je videla i radila tokom prakse u Novom Mestu.

 

Leave a Reply